Glas

Nieuws laatste update:23 sep 2014

Belgisch pepinovaccin opnieuw vrijgesteld

Het vaccin PMV-01 van DCM tegen Pepinomozaïekvirus heeft vanaf nu een vrijstelling voor toepassing in de belichte teelt van tomaten in Nederland, bericht de Staatscourant van vandaag.

Het besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken geldt alleen voor toepassing op productiebedrijven. Toepassing in de opkweekfase bij de plantenkweker wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Het vaccin dient net na het planten (voor de eerste bloei) rechtstreeks op het gewas gespoten te worden in een dosering van 4 liter per hectare. Maar in sommige specifieke gevallen waarbij een snelle kolonisatie met de zwakke variant van pepinomozaïekvirus kritisch is, kan de dosis worden verhoogd tot 8 liter per hectare. De planten moeten op het moment van toepassen vrij zijn van Pepinomozaïekvirus. Kort na de bespuiting dient gewasverzorging (aanbinden, indraaien, zaadlobben wegnemen of blad plukken) worden uitgevoerd zodat de virusdeeltjes de plant binnendringen en van plant tot plant worden verspreid.
Het is voor het tweede jaar dat PMV-01 een vrijstelling krijgt voor de belichte teelt.  Voor de onbelichte teelt  kreeg het vaccin al in 2012 een eerste 120-dagen-vrijstelling in Nederland. In België werden afgelopen mei al vrijstellingen verleend voor PMV-01 voor de twee plantperioden (zomerplanting en doorteelt) van dit jaar. De verwachting is dat de Nederlandse overheid dit najaar ook voor de doorteelt een vrijstelling zal verlenen voor dit vaccin. Belangrijke overweging voor de vrijstelling is het perspectief dat PMV-01 binnen afzienbare tijd een officiële toelating krijgt als gewasbeschermingsmiddel, 'waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is', aldus de Staatscourant van 22 september.

 

Klik hier voor de publicatie van de vrijstelling in de Staatscourant

Of registreer je om te kunnen reageren.