Glas

Nieuws 1 reactie

Steunpakket tuinbouw Limburg bevat hulp aan stoppers

De provincie Limburg richt met LLTB en gemeenten een steunpunt bedrijfsbeëindiging glastuinbouw in.

Ook wordt de regeling Glas voor Glas verruimd om in te spelen op vrijkomende glasopstanden. Dat zijn twee onderdelen uit een actieplan voor de Limburgse tuinbouw. Andere maatregelen zijn gericht op overblijvende glasbedrijven om bedrijfsplannen te verbeteren en nieuwe marktconcepten uit te werken. Vandaag heeft gedeputeerde Patrick van der Broeck het manifest met als titel Versnellingsagenda Tuinbouw Limburg naar Provinciale Staten gestuurd.

Stoppers

De provincie en LLTB verwachten dat 'een substantieel aantal bedrijven' noodgedwongen zal stoppen met productie. De crisis door de boycot van Rusland voor veel bedrijven de laatste zet zijn. Het steunpunt bedrijfsbeëindiging gaat telers en personeel helpen bij zakelijke en sociaal-emotionele problemen. Ook zal het steunpunt bemiddelen tussen instanties als gemeenten, UWV en belastingdienst. Doel is expertise zoveel mogelijk te behouden.

perspectief

Volgens LLTB-voorzitter Elly Roebroek is het pakket maatregelen hard nodig. "De glastuinbouw wordt hard geraakt door de boycot op een moment dat de situatie toch al weinig rooskleurig was. Op de prijzen en de marktsituatie hebben we geen invloed, maar we kunnen er wel aan bijdragen dat onze agrarische bedrijven beter tegen de omstandigheden van de crisis zijn gewapend." In totaal is drie ton beschikbaar. Binnen drie maanden werken we het manifest uit tot een concreet uitvoeringsplan. Roebroek: "Natuurlijk blijven onze ondernemers verantwoordelijk voor hun eigen toekomstperspectief en gaan de provincie, de gemeenten en de LLTB die niet overnemen. Maar we doen nu al het mogelijke. Ik ben erg blij, dat we samen met de provincie zo daadkrachtig en eensgezind tot deze aanpak hebben kunnen komen."

Eén reactie

  • s heuvel

    Tuinder eerst opzadelen met regeling glas voor glas. Gek dat bedrijven
    in deze regio nu hogere kosten hebben dan in andere regio's

Of registreer je om te kunnen reageren.