Glas

Nieuws

Bank haalt bakzeil bij faillissement glasteler

De gemeente Westvoorne hoeft een bank en financier van een failliete teler in die gemeente niet ruim1,6 miljoen euro uit te keren om een glasvergunning af te kopen.

De gemeente had aan de betreffende teler in 2008 wel die aanbieding gedaan, maar na een later faillissement kan de bank op die afspraak geen aanspraak maken.

De bank uit Monster (in de uitspraak is niet de naam van de bank vermeld) eiste dat de gemeente afspraken zou nakomen om hetzij ruim 1,6 miljoen euro te betalen of 700.000 en de vergunning om twee woningen te bouwen. Westvoorne was ver gevorderd met de teler om volgens de regeling ruimte-voor-ruimte de ongewenste uitbreiding van 3 hectare te voorkomen. De teler had een bouwvergunning voor dat glas, maar Westvoorne wilde dat niet in dit gedeelte van de gemeente realiseren.

wethouder

De rechter kwam tot de uitspraak door te kijken naar de correspondentie en samenstelling van de overleggen. Dat een wethouder daarbij betrokken was, betekent niet dat de gemeente een getekende overeenstemming had, stelt de rechter. Ook kan de bank niet aanspraak maken op de afspraken die eerder wel met de teler waren overeengekomen. Door financiële problemen van het bedrijf had de gemeenteraad zelfs al ruim 700.000 toegezegd om aan de teler uit te betalen. Uiteindelijk kwamen de onderhandelingen toch niet tot een eindresultaat en wist de gemeente de bouwvergunning te blokkeren.  De bank kocht in de executieveiling zelf de betrokken percelen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.