Glas

Nieuws

Areaal komkommers krimpt door stoppers

Het areaal komkommers valt in het laatste deel van het seizoen opnieuw kleiner uit nu een aantal telers gedwongen wordt te stoppen.

Dat blijkt uit een rondgang in de sector. Eén van de afzetorganisaties voor glasgroente laat weten dat twee telers stoppen na het beëindigen van de tweede teelt. Financiering voor een derde teelt krijgen ze dus niet van de bank.

Los daarvan is in ieder geval een komkommerbedrijf in Grashoek in een faillissementsprocedure terechtgekomen. Bij dit bedrijf zal na de tweede teelt een verkoopprocedure worden opgestart, volgend uit faillissement.

Het blijkt lastig in te schatten hoeveel kassen leeg blijven. Bronnen stellen dat voor 30 tot 40 hectare geen bankfinanciering meer is afgegeven, maar het is niet onmogelijk dat een deel van deze bedrijven nog financiering van derden krijgen voor een derde teelt. Bij een faillissement is een snelle doorstart lastiger. Bij de betreffende afzetorganisatie gaat het om twee middelgrote teeltbedrijven, waarvan nog niet duidelijk is of een faillissement volgt. Deze partij wijst erop dat ook andere afzetorganisaties leden verliezen door een gedwongen beëindiging. Bij het bedrijf in Grashoek gaat het om drie hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.