Glas

Nieuws

CO2-voorziening kassen Noord-Holland geregeld

Staatssecretaris Sharon Dijksma ondertekende maandagochtend samen met een groot aantal partijen uit het Noord-Hollandse bedrijfsleven en overheid een Green Deal rond het leveren van CO2 aan de glastuinbouw.

Dijksma deed dit tijdens haar bezoek aan de tuinbouwbeurs GreenTech in de RAI in Amsterdam.  Mede-ondertekenaars waren onder nadere LTO Glaskracht Nederland, OCAP, de provincie Noord-Holland, Greenport Noord-Holland-Noord en de afvalverwerkers HVC en AEB Amsterdam.

Het is de bedoeling dat met gebruikmaking van de leidingen van Defensie en van het Noord-Hollandse nutsbedrijf Alliander CO2 naar de kassen van Agriport A7, Aalsmeer en omgeving en PrimA4a wordt geleid. Daar wordt nu soms gas verstookt alleen om CO2 voor de planten te produceren, terwijl warmte al van elders komt, zoals in Middenmeer de restwarmte van de servers van het aldaar gevestigde datacentrum. Ook telers die hun kassen met geothermie verwarmen willen graag CO2 afnemen van bedrijven die CO2 uitstoten.

Met het sluiten van een Green Deal committeert de Rijksoverheid zich aan een innovatief plan voor groene groei. De deelnemende overheden kunnen belemmerende regelgeving uit de weg helpen, aldus Dijksma. Ook kan de weg gewezen worden naar internationale regelingen of subsidies. Er zijn sinds de lancering van de Green Deal al zo'n 160 van deze overeenkomsten gesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.