Glas

Nieuws

Elk detail winnende ID-kas uitgewerkt

“De ID-kas is een innovatie voor de toekomst en voor de volgende generatie”, geeft Ted Duijvestijn als eerste reactie op de vraag waarom hij denkt dat deze duurzame kas het winnen van de Greentech Innovation Award waard was.

Jury-voorzitter Aalt Dijkhuizen gaf aan dat sterk bij de winnaar meespeelde dat er meteen samenwerking was tussen ontwikkelaar Technokas en eindgebruiker, en dat elk detail goed was bekeken en uitgewerkt.

Ted Duijvestijn is blij met de innovatie-prijs voor de kas. "Het geeft kracht. Want de samenwerking in zo'n project kost ook veel tijd, energie en tegenslagen. Dit helpt er bij. Als je alles alleen beslist en doet, gaat het snel en makkelijker. Maar dankzij de samenwerking kom je veel verder. Al is het soms best lastig om iedereen mee te krijgen." Duijvestijn is ook dankbaar voor het vertrouwen van zijn broers om de ID-kas op te zetten, en daarin gezamenlijk te investeren.

Slimme combinaties

Volgens Ted Duivestijn zijn de toegepaste basistechnieken al voldoende bewezen, maar vormt het maken van de unieke combinaties hiertussen het bijzondere aan de kas die 60 procent energiebesparing als hoofddoel heeft. Doordat er met laagwaardige warmte gewerkt kan worden, is voor de resterende warmtevraag efficiënte uitnutting mogelijk van aardwarmte, of zijn andere laagwaardige duurzame energiebronnen te benutten. Er is terug te koelen naar 25 graden Celsius.

Minder verdamping

"We telen bij een hoge rv. Daardoor is de verdamping lager, wat energie bespaart. Het resterende ontvochtigingswater is terug te winnen. Het bespaart 15 tot 20 procent op het watergebruik. Daarmee is er een mooie kringloop. Traditioneel was er toch altijd nog wat onbalans tussen wat er aan regen valt en wat we aan water nodig hebben voor de teelt. Het doel op alle gebieden is een circulaire economie. Daar gaat het in de toekomst naar toe."

Het telen met vrij snel een hoge temperatuur en een hoge rv geeft wel een uitdaging, zeker in de komende zomerperiode.

Duijvestijn hoort nog wel eens de makkelijke opmerking dat het in de tuinbouw allemaal te high tech wordt, maar innovatieve technologie is volgens hem juist nodig om de nagestreefde duurzaamheid te bereiken. "High tech gaat het wel winnen. Dat brengt wat op."

Doelen realiseren

Er wordt drie jaar voor uitgetrokken om de beoogde doelen met de ID-kas te realiseren. "Al die doelstellingen in besparing, productie en kwaliteit zijn ook echt nodig om het economisch rond te kunnen rekenen." Om zeker te zijn dat alle mogelijkheden te benutten zijn, is er nog een energiescherm aangebracht, hoewel dat binnen het concept van de ID-kas eigenlijk niet meer nodig is.

Meerwaarde

Het leren omgaan met de huidige ID-kas is geen einddoel. "De volgende fase wordt led-belichting, om te kunnen sturen op het maximale aan vitamines en inhoudsstoffen." Verder kijkt hij of er met tomaat een plaats hoger in de waarde-pyramide te bereiken valt, bijvoorbeeld met gedroogde tomaten. Daarnaast is hij gericht op het hele biobased om de teelt heen. "Zo zijn we al volop bezig met reststromen."

Futagrow

De ID-kas is uitgroepen tot winnende innovatie in de categorie 'Equipment' en tevens tot overall winnaar van de Greentech Innovation Award. In de categorie 'Productie' werd het Futagrow-concept tot winnaar uitgeroepen.

De tuinbouw is altijd al bezig met sneller en beter omgaan met bestaande technieken, maar Aalt Dijkhuizen is bij Futagrow onder de indruk van de ontwikkelingen en verbeteringen bovenop de al bestaande hoogstaande tuinbouwtechniek.

Foto

  • Elk detail winnende ID-kas uitgewerkt
  • Elk detail winnende ID-kas uitgewerkt
  • Elk detail winnende ID-kas uitgewerkt

Of registreer je om te kunnen reageren.