Doorgaan naar artikel

Overheid dekt nauwelijks leningen glastuinbouw

In 2013 is nog maar sporadisch een beroep gedaan door glastuinders en banken op de regeling Garantstelling Landbouw en Garantstelling Landbouw Plus.

Met de regeling stimuleert de overheid duurzaamheidsinvesteringen doordat banken een deel van de risico’s op financiering bij de overheid kan onderbrengen.

De glastuinbouw was altijd een grootverbruiker van de regeling, maar door het wegvallen van aanvragen uit de glastuinbouw loopt de regeling terug. Van de beschikbare 130 miljoen euro voor beide regelingen is vorig jaar ruim 32 miljoen ook daadwerkelijk toegekend, maar nauwelijks in de glastuinbouw, stelt het uitvoerende ministerie van EZ. “Door de onzekerheid over de verkoopopbrengst bij executie zijn banken voorzichtig om investeringsplannen in glastuinbouw te financieren. De benutting door glastuinbouwbedrijven is nog minimaal als gevolg van het aanhoudend slechte economisch klimaat. Het accent ligt daar vooralsnog op vermogensherstel in plaats van het plegen van (uitbreidings)investeringen.” Een oproep van de Rabobank, gevolgd door politieke druk, om de niet bestede gelden uit de regeling in te zetten voor herstructurering van de glastuinbouw haalde het in 2013 niet.

De regeling wordt meer besteed aan dierhouderij. De benutting door melkveebedrijven is toegenomen in het vooruitzicht van het wegvallen van het systeem van melkquotering in 2015 en de goede perspectieven voor de opbrengstprijs van melk. In de varkenshouderij en pluimveehouderij is er sprake van voortgaande opschaling om de rentabiliteit op peil te houden, mede onder invloed van wettelijke aanscherpingen van milieu en welzijnseisen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin