Glas

Nieuws

PSTVd in Chinees tomatenzaad

Slovenië heeft bij Europese autoriteiten melding gemaakt van de vondst van de potato spindle tuber viroid (PSTVd) in tomatenzaad uit China.

Niet duidelijk is of het om professionele zaadpartijen ging of consumentenverpakkingen. PSTVd is een potentieel schadelijke viroïde voor de tomatenteelt en heeft een quarantainestatus. Vorige week werd de viroïde ook aangetroffen op een aardappelveredelingsbedrijf in Nederland. Daar zijn passende maatregelen genomen om besmettingen verder te voorkomen.

Slovenië heeft nu besloten de import van tomatenzaad uit China strenger te controleren. Ook in Nederland zijn tests beschikbaar voor controle van zaad op het viroïde. Landen als Australië eisen controles op PSTVd bij import van zaad.

Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat het viroïde (nog kleiner dan een virus) in potentie veel verschillende soorten gewassen kan aantasten. Bekende waardplanten zijn aardappel, tomaat, pepino, paprika en avocado. PSTVd kan grote schade veroorzaken in met name aardappel en tomaat: het geeft ernstige groeiverminderingen en bij aardappel tevens misvormde knollen. Omdat ook kuipplanten het viroïde kunnen dragen vindt in deze teelt ook controle plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.