Doorgaan naar artikel

‘Gascontract geldt niet voor failliet paprikabedrijf’

De Rechtbank Overijssel heeft een streep gezet door een ongunstig gascontract tussen Eneco en een failliet paprikabedrijf uit IJsselmuiden.

De zaak draait om een faillissement in 2009 waarbij de curator de teelt voortzette. Eneco eiste dat het geleverde gas ook na faillissement tegen het bestaande – volgens de curator – ongunstige tarief zou worden afgerekend. De curator stelde juist dat hij niet gehouden was aan dat contract en dat het gas tegen de veel lagere dagprijzen zou worden afgerekend uit de opbrengsten van de verkoop van de paprika’s. Die lijn volgde de rechter in zijn uitspraak. De zaak draait om een periode van circa een maand waarin Eneco onder voorwaarden bleef leveren, maar dus niet volgens de voorwaarden van het contract. Volgens dagprijswaarde had de gaslevering een waarde van 35.000 euro, maar met teruglevering van elektriciteit bleef een afrekening van ruim 16.000 euro over.

De curator beriep zich op de bepaling dat de boedel van het failliete bedrijf niet opgezadeld mag worden met een last die voorafgaand aan de faillissementsdatum al was ontstaan. De rechter volgde die lijn. De uitspraak had geen invloed op de openstaande rekening bij Eneco in het faillissement. De rechtbank publiceerde de uitspraak recent terwijl de uitspraak dateert van 2013. Dat kan de rechtbank doen in bijzondere gevallen of op verzoek.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin