Glas

Nieuws

Weer Spaanse tomaten naar de VS

Na een exportverbod op Spaanse tomaten van 7 jaar vanwege de aanwezigheid van Tuta absoluta, is het coöperatie Vicasol in Almería weer toegestaan tomaten naar de VS te exporteren. Dit schrijft het dagblad La Voz de Almería.

Om weer toegelaten te worden tot de Noord-Amerikaanse markt heeft Vicasol zich onderworpen aan een certificeringsschema van de regionale regering van Andalucië. De certificering geldt voor de periode december tot en met april. In de voorwaarden staat dat gedurende deze hele periode geen enkel exemplaar van de mineermot gevonden mag  worden in de vallen. Alleen in de modernste, hermetisch afgesloten kassen is dit te realiseren. Wat ook helpt is dat de populatiedruk van Tuta in deze periode over het algemeen laag is. Vicasol besteedt volgens zijn directeur Juan Carlos Urrea veel aandacht aan de biologische bestrijding als basis van de gewasbescherming. Daarnaast worden de pakstations, waar product voor de VS wordt opgeslagen, regelmatig geïnspecteerd op de aanwezigheid van ongewenste insecten. Bovendien wordt voor het transport naar de VS iedere pallet met dozen tomaten hermetisch afgesloten.
De eerste zendingen naar New York zijn zonder problemen verlopen. De certificering wordt gezien als een erkenning van de inspanningen die de 17 technische adviseurs hebben gedaan. Volgens het dagblad behoort Vicasol  tot de coöperaties met de meeste technici per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.