Doorgaan naar artikel

Greenery levert areaal glasgroente in

Het areaal glasgroente (vruchtgroente) van leden van Coforta, waartoe The Greenery behoort, is gedaald dit jaar naar 430 hectare.

In 2013 lag dat areaal nog op 580 hectare. “Het verlies in hectares zit vooral in trostomaat en paprika”, stelt de woordvoerder van de afzetorganisatie. Een verdere uitsplitsing van de areaalverdeling is te concurrentiegevoelig, stelt de afzetorganisatie.

De daling komt door uittredende leden en een kleiner deel stoppers, maar een deel van de uittredende actieve bedrijven blijft wel leveren aan The Greenery als niet-lid. Zij kiezen voor een plek buiten de coöperatie vanwege regelgeving als GMO, stelt de woordvoerder.

Van Nature maakte juist een groei bekend van 24 procent naar 630 hectare vruchtgroente. De nieuwe telers kwamen van verschillende oorsprong, stelde Van Nature in een toelichting.

Door de groei is Van Nature coöperatie Coforta voorbij gestreefd als puur gekeken wordt naar het areaal vruchtgroente onder glas van leden. Ook Best of Four heeft met ruim 500 hectare vruchtgroente een groter aandeel op deze markt dan Coforta.

Marktleider op de vruchtgroentemarkt is Harvest House met 800 hectare. Dat komt door een sterke positie in tomaat en paprika, niet voor de overige vruchtgroente. Na Van Nature, Best of Four en Coforta volgen ZON en DOOR met arealen vruchtgroente van iets meer (ZON) en iets minder dan 400 hectares (DOOR).

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin