Glas

Nieuws

Geen celstraf illegale bestrijdingsmiddelen

De rechtbank van Rotterdam legt geen gevangenisstraf op aan een importeur van grote hoeveelheden niet toegelaten bestrijdingsmiddelen.

Het gaat om gekopieerde chemische formuleringen uit China. De officier van justitie had wel gevangenisstraf geëist, maar de rechter denkt dat de man onvoldoende heeft overzien hoe strafbaar de handel is geweest. De gevangenisstraf is voorwaardelijk opgelegd, met een boete.

De politie heeft naar aanleiding van de vondst en inbeslagname 22.000 liter bestrijdingsmiddelen laten vernietigen. Het gaat onder meer om 200 jerrycans à 5 liter met imidacloprid. De man importeerde de containers en jerrycans uit China om ze door te handelen naar een bedrijf in Oekraïne. Volgens de advocaat van de man ging het niet om bestrijdingsmiddelen maar om chemische stoffen. De rechter wees dat van de hand, maar heeft de straf aanzienlijk verlaagd toen duidelijk werd dat de man de juridische consequenties niet heeft overzien. Toen hem dat duidelijk werd, was hij ook direct gestopt.

De rechter veroordeelde hem ook niet voor het schenden van merkrecht. De jerrycans leken sterk op de commerciële verpakkingen van een bekend merk. De man had dat niet op foto's kunnen zien, oordeelt de rechtbank.

Of registreer je om te kunnen reageren.