Glas

Nieuws

Energiedebat Kamer raakt aan glastuinbouw

Er is geen politieke meerderheid om het Energieakkoord met onder meer de glastuinbouw open te breken.

GroenLinks pleitte daarvoor in een debat woensdag na het jongste internationale klimaatrapport. GroenLinks wil de lat veel hoger leggen voor het bedrijfsleven. De partij heeft plannen opgesteld om in 2050 compleet af te stappen van gebruik van fossiele brandstof. Het huidige Energieakkoord met een doelstelling van 14 procent duurzame energie in 2020 vindt GroenLinks niet ver genoeg gaan. De PvdA noemt 14 procent in het Energieakkoord een verviervoudiging van het huidige aandeel duurzame en daarmee ambitieus genoeg.

Tijdens het debat woensdagavond kwam de glastuinbouw direct aan bod door de Partij voor de Dieren. Die partij bracht de korting op de energiebelasting voor onder meer de glastuinbouw onder de aandacht. Partijleidster Marianne Thieme diende een motie in om de vrijstelling van energiebelasting af te schaffen. De glastuinbouw heeft juist in het Energieakkoord een verlenging van de vrijstelling afgestemd met scherpere CO2- en energiedoelen. Verder zijn moties ingediend over vergroening van de belastingen en milieubelastende producten zwaarder te belasten.

PvdA-leider Diederik Samson haalde ook de glastuinbouw aan door te wijzen op aardwarmte. "Je ziet het nu al in de kassen. Als je een kilometer dieper durft te gaan, heb je kokend water en daarmee elektriciteit." Hij wees winning van schaliegas af voor Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.