Glas

Nieuws

Ziekte in tomatenkas kwam niet uit dahlia

De aantasting van een tomatenkas door de viroide PSTVd (aardappelspindelknolviroïde) in 2013 kwam niet overwaaien uit een sierteeltkas (dahlia) waar op datzelfde moment een besmetting was.

Ook is er geen relatie te leggen met de aantasting in 2013 in aardappelen. Dat schrijft de NVWA in een rapport over de besmettingen. Er is geen link tussen de bedrijven, terwijl de bedrijven ver uit elkaar liggen.

De viroïde besmettingen zijn opgeheven na een bestrijdingsprogramma, schrijft de NVWA. Bij de aantasting in de tomatenkas ging het om een beperkt aantal planten in één rij, blijkt uit de melding van de NVWA.

DNA-onderzoek door de NVWA toont aan dat de besmetting in de dahliateelt sterk gelieerd is aan een vondst in Japan. De teler kreeg de verplichting dit jaar andere percelen voor de teelt te gebruiken en het uitgangsmateriaal elders te bestellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.