Glas

Nieuws

'Productieplanning glasgroente nodig'

De sector moet met consultantsbureau McKinsey onder meer op zoek naar meer regie van de productie.

Interventie geeft te weinig regie en kan alleen uitsluitsel geven bij productiepieken in glasgroente. Dat zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland. "Interventie is een manier om op korte termijn maar vooral achteraf enige regie te voeren. We kijken met McKinsey meer naar de lange termijn waarbij op basis van marktinformatie de 'sector' de productie gaat sturen. Het is goed dat via GMO iets mag op gebied van regie, maar dat kan niet op die mate die voor de markt nodig is."

Ondersteunen

Deze week is McKinsey in opdracht van onder meer LTO Glaskracht Nederland begonnen met gesprekken met afzetorganisaties. Met een brede opdracht kijkt McKinsey naar verbeteringen in de ketensstructuur. De consultants gaan met partijen in de sector in drie maanden een toekomstvisie en een mogelijk ontwikkelingspad daarnaartoe uitwerken. Daarbij moet niet de indruk ontstaan dat McKinsey de problemen gaat oplossen voor de sector, vertellen betrokkenen. McKinsey gaat afzetorganisaties ondersteunen in een proces naar verandering, maar de sector moet het gezamenlijk doen.

Een consortium van teeltbedrijven, Rabobank, Greenport Holland, Topsector T&U, en overheden brengt geld en kennis bij elkaar om een nieuwe sectorstrategie te ontwikkelen. Voor het gehele veranderingstraject is naar verwachting 1,6 miljoen euro nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.