Glas

Nieuws

'Teler vraagt meer krediet van plantenleverancier'

Glasgroentetelers vragen vaker en meer krediet aan hun plantenleveranciers.

De verslechterde financiële positie van glasgroentetelers sijpelt zo door naar die kant van de keten. Volgens koepel Plantum worden op dit moment lastige gesprekken gevoerd tussen telers en plantenkwekers. De onzekerheid is groot, zegt Jaap den Dekker, senior-beleidsmedewerker: "De behoefte aan meer leverancierskrediet is groeiend bij glasgroentetelers, maar wij adviseren plantenkwekers daar voorzichtig mee te zijn. Het is lastig voor plantenkwekers om tijdig de goede informatie te krijgen over de betalingszekerheid van de afnemers. Dat kost dit jaar ook meer tijd."

Plantum raadt leden aan banken te betrekken bij de gesprekken, of zekerheden te stellen en constructies met vooruitbetaling aan te bieden. "We hebben daar wel adviezen over afgegeven. Je kunt een vooruitbetaling afspreken met een aantrekkelijke betalingskorting."

Voor plantenkwekers is de eigen positie soms ook niet florissant, zegt Den Dekker. "De concurrentie is  stevig, waardoor de opkweekvergoeding onder druk staat, terwijl de zaadprijs vaak stijgt en er minder en grotere afnemers zijn."

De meerderheid van de transacties verloopt nog altijd klassiek tussen de groenteteler en plantenkweker, zonder directe bemoeienis van zaadleveranciers. Bij speciale rassen verkoopt de zaadfirma het zaad aan de teler. Toch kan die zaadfirma in theorie een rol spelen als telers vragen de betalingstermijn te verlengen om  uit de productopbrengst het plantmateriaal te financieren. "Als  daar al aan wordt meegewerkt is het goed om er ook de zaadlevering bij te betrekken."

Of registreer je om te kunnen reageren.