Glas

Nieuws

'Grondprijs te hoog voor vernieuwing kassen'

De grondprijs in Westland-Oostland is voor ondernemers een probleem om grotere bedrijven te bouwen en kleinere op te kopen (herstructurering).

Bedrijven zullen moeten afboeken op grondposities, al is dat lastig en voor velen een emotioneel proces waarbij financiële verwachtingen moeten worden bijgesteld, stelt LTO Noord Glaskracht in een persbericht over een nieuwe aanpak van herstructurering.

LTO kon de aanpak nog niet toelichten, dat een vervolg is van eerder ingezet beleid. Het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) onderzocht de problematief van grondprijzen al in 2012 in het rapport  'Elkaar een toekomst gunnen'. Want het zijn ook de telers zelf die herstructurering in de weg staan. Nogal wat bedrijven werken niet mee aan vernieuwing van glasgebieden omdat ze de prijs voor hun bedrijf te laag vinden in zo'n transactie. "Het zijn bedrijven waarbij vaak het pensioen in het bedrijf zit. Nu zijn waardes van bedrijven veelal gehalveerd en bedrijven denken dat de prijs wel weer zal stijgen en zingen het nog uit", liet Henk de Ruiter, beleidsmedewerker bij LTO Noord weten.

Grote glastuinbouwbedrijven breiden nu voornamelijk uit buiten de Greenport Westland-Oostland. De herstructurering in belangrijke glastuinbouwgebieden ligt stil, maar met een nieuwe aanpak wil LTO Noord Glaskracht in het komende jaar vier tot zes projecten toch van de grond krijgen.

Daarbij kijkt LTO Noord Glaskracht naar mogelijkheden tot het afboeken van grondwaarden en alternatieve financieringsvormen via crowdfunding, pensioenfondsen, de Garantstelling Landbouw, een kredietunie voor tuinbouw of collectieven van telers. Die bestaan al, maar LTO Noord Glaskracht wil ze uitwerken voor concrete locaties in Westland-Oostland. Het plan is een vervolg op de verkenning 'Duurzame modernisering teeltareaal' dat in 2012 van start ging.

Of registreer je om te kunnen reageren.