Glas

Nieuws

Tennet verruimt toegang tot Duitse stroom

Stroomtransporteur Tennet gaat de stroomverbindingen met Duitsland uitbreiden om de markt te laten profiteren van prijsverschillen tussen Duitsland en Nederland.

De huidige capaciteit is onvoldoende om de goedkope Duitse stroom te kunnen importeren en de Nederlandse en Duitse stroomprijzen gelijk te houden. De afnemers van stroom moeten daar hun stroom kunnen komen waar de prijs het gunstigst is en produceren daar waar dit het goedkoopst kan. Door het vergroten van de verbindingscapaciteit wil Tennet de markt in staat stellen maximaal gebruik te maken van prijsverschillen tussen Duitsland en Nederland.

Nederland is nu al verbonden met Duitsland, maar desondanks loopt sinds vorig jaar het prijsverschil met Duitsland sterk op. Dit wordt vooral veroorzaakt door de sterke groei van wind en zonne-energie die met regelmaat zorgt voor een overschot aan stroom in Duitsland. Het stroomoverschot wordt vervolgens voor een zeer lage prijs op de markt aangeboden.

Het bedrijf werkt aan een nieuwe verbinding tussen Doetinchem en het Duitse Wesel. Verwacht wordt dat deze in 2016 klaar is.

Tennet is verantwoordelijk voor een continue stroomlevering in Nederland en een groot gedeelte van Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.