Glas

Nieuws

PT beoordeelt FresQ-opvolgers op GMO

Het Productschap Tuinbouw zal van de nieuwe coöperaties Novitura en Door (beide opgezet door FresQ-telers) een aanvraag voor een GMO-erkenning ontvangen.

Dit betekent dat het PT beide coöperaties langs de meetlat moet leggen voor die Europese GMO-erkenning.

Het PT laat weten dat één aanvraag is ingediend. Novitura stelt desgevraagd dat zij komende week de erkenningsaanvraag zal posten. Daarmee mikken beide coöperaties op een GMO-erkenning per 2014. Overigens laat Novitura weten onder een andere naam te zullen opereren en niet onder de ‘werknaam Novitura’.

De overtstap van FresQ-telers naar de nieuwe coöperaties werd noodzakelijk toen het PT de GMO-erkenning schorste van FresQ. Daarna volgde een diepgaand vervolgonderzoek naar de uitvoering van GMO bij FresQ, waarvan de uitkomst niet bekend is gemaakt. FresQ kampte al langer met problemen in de GMO-uitvoering, blijkt uit een terugvorderingszaak uit 2011 over de jaren 2004 tot 2007. Aanpassingen in de organisatie voorkwamen echter niet dat in 2012 opnieuw een schorsing werd opgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.