Glas

Nieuws

‘Nederland schakelt Belgische groentetelers uit’

Nederlandse partijen in de afzet van groente – en met name tomaten - volgen een model waarmee op termijn alle concurrentie moet worden uitgeschakeld.

Door grote productievolumes aan te bieden tegen de allerlaagste prijs werkt Nederland aan een versnelde opschudding van de markt. “Door deze keuze worden op termijn bedrijven gedwongen om te verdwijnen en de overblijvers kunnen slechts voortbestaan bij de gratie en clementie van de bank”, stelt de Belgische Boerenbond na een analyse van het lopende seizoen met Belgische telers. Nederland poogt het Belgische systeem te ondermijnen, stelt de bond. “Door product ongebreideld aan te bieden tegen prijzen die steevast onze klokprijzen als uitgangspunt gebruiken, dreigen wij het slachtoffer te worden van ons eigen transparante systeem”, schrijft de bond in het blad Boer & Tuinder.

De Belgische Boerenbond legt de schuld van de prijsdruk op de tomatenmarkt niet geheel bij Nederland. De Nederlandse strategie is wel de belangrijkste oorzaak naast de productiepiek voor tomaat deze zomer.

De Belgische Boerenbod stelt verder voor de concurrentie met Nederland aan te gaan op markten waar Belgische exporteurs nu nauwelijks actief zijn, zoals Zweden. Nederland heeft op deze markten al een sterke positie. België moet daar ook aandeel winnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.