Glas

Nieuws

NVWA: controle fruitmot paprika kostbaar

Het eigen controlesysteem van de paprikasector op Afrikaanse fruitmot om zo export naar de Verenigde Staten mogelijk te maken, is verbeterd, maar daardoor ook kostbaar.

Dat stelt de NVWA in het overzicht op fytosanitaire zaken in 2012, de Fytosanitaire Signalering 2012. Er is behoorlijk toezicht nodig op het zelfcontrolesysteem dat bij de startfase niet voldoende goed werkte, stelt de NVWA. Daardoor is het zelfcontrolesysteem niet persé veel goedkoper. Ook zijn de kosten relatief hoog doordat op een ruim areaal paprika gecontroleerd wordt, veel meer dan nodig is voor export naar de VS, stelt de NVWA. Het systeem kan daardoor aanzienlijk efficiënter, aldus de voedselautoriteit.

Controle op fruitmot bestaat sinds 2009. Voor 2012 is de controle deels door telersverenigingen overgenomen. Een controleur van de telersvereniging neemt, na opleiding en onder toezicht, de controle van de vallen op zich. Bij de start van deze aanpak werd het niveau van controle door enkele telersverenigingen wat licht ingeschat. Controles waren te licht. Ook de opleiding werd onderschat.

Of registreer je om te kunnen reageren.