Glas

Nieuws

België vergoedt geënte tomatenplanten wel via GMO

Waar in Nederland de GMO-steun voor onderstammen volledig is geschrapt, blijft de situatie in Vlaanderen voorlopig onveranderd.

Per plant kan 75 eurocent worden teruggevorderd van de veiling. Bij een plantafstand van 2,5 planten per vierkante meter geeft dit een bedrag van 18.750 euro per hectare.

De Vlaamse regering denkt nog na over de toekomst van enten in het GMO-verband. In afwachting van de bekendmaking van de nationale strategie van Vlaanderen voor de jaren 2014 tot en met 2018 loopt er dit jaar een proef op Proefcentrum Hoogstraten die twee entmethodes en de optie niet-enten met elkaar vergelijkt, blijkt uit het vakblad Proeftuin Nieuws.

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vruchten van ongeënte planten een stuk zoeter zijn dan van geënte planten. De Brix-waarde is circa 0,5 graden hoger, deels te verklaren door het kleinere volume van de vrucht.

Toch lijkt de conclusie dat enten de voorkeur heeft. ‘Met of zonder GMO-steun investeren in een groeikrachtige onderstam lijkt alvast de betere oplossing”, schrijven de onderzoekers. Daar ligt voor een de vatbaarheid voor ziekten en plagen aan ten grondslag voor ongeënte planten.

Of registreer je om te kunnen reageren.