Glas

Nieuws

Aantal glasbedrijven krimpt snel, arbeid flexibeler

Het aantal glasgroentenbedrijven is in 2012 circa 6,7 procent gedaald, blijkt uit arbeidsmarktonderzoek van het Productschap Tuinbouw.

Dat is een snellere afname ten opzichte van 2011 toen 4,4 procent van de bedrijven de deuren sloot. In 2012 waren nog 1.347 glasgroentenbedrijven geregistreerd in Nederland.

Het aantal vaste banen in de groenteteelt neemt ook fors af, blijkt uit arbeidsmarktonderzoek van het Productschap Tuinbouw. Bij vollegrondsgroentenbedrijven nam het vast personeel af met negen procent in 2012, bij glasgroentenbedrijven kromp die werkgelegenheid met 6,2 procent. Bij die laatste categorie verdwenen bijna 600 vaste banen en kwamen er 400 tijdelijke banen bij.

Het personeelsbestand flexibiliseert steeds verder, blijkt uit deze gegevens. Op de glasgroente werken in totaal 9.000 mensen in vaste dienst, terwijl 31.000 mensen in tijdelijke of uitzendbanen werken. Bij vollegrondsgroentenbedrijven is de verhouding 2.000 werknemers in vaste dienst tegen 15.000 tijdelijke of uitzendcontracten.

Of registreer je om te kunnen reageren.