Glas

Nieuws

Plantenkweker: geruimd voor tomatenteelt

Een kuipplantenkweker wil volledige vergoeding voor de vernietiging van zijn sierplanten na de vondst van Potato Spindler Tuber Viroid (Aardappelspindelknolviroïde of PSTVd) op zijn bedrijf.

De vondst bij de plantenkweker werd in 2006 al gedaan. Hetzelfde virus werd overigens vorige maand ook vastgesteld in een tomatenkas in het Zuidoosten van het land.

De plantenkweker eiste dat de rechter in een beroepszaak het ministerie van Economische Zaken oplegde het volledige schadebedrag en de kosten te vergoeden. Het ministerie heeft in 2010 een gedeeltelijke vergoeding uitgekeerd, maar 35 procent eigen risico toegepast.

Volgens de kweker was het virus niet schadelijk voor zijn planten en was de ruiming uitsluitend bedoeld om de tomaten- en aardappelteelt te beschermen. De totale schade  op zijn bedrijf werd geraamd op 41.000 euro, maar de kweker kreeg maar 26.000 euro uitgekeerd van het ministerie.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde anders. Het ministerie mag in zulke preventieve ruimingskwesties een eigen risico korting toepassen. Wel moet het ministerie de kweker kosten vergoeden voor ondermeer schadetaxatie.

Volgens de NVWA heeft de recente vondst van PTSVd in de tomatenkas geleid tot quarantaine, maar de dienst kan dat niet toelichten op dit moment.

Of registreer je om te kunnen reageren.