Glas

Nieuws

Goede kwaliteit aubergine ondanks hitte

De kwaliteit van de aubergine is goed gebleven ondanks de hoge temperaturen van deze zomer, blijkt uit de eerste houdbaarheidsproef van dit jaar.

Voor de houdbaarheidsproef haalde teeltvoorlichter Cock van der Knaap op 6 augustus bij alle Nederlandse telers een doos aubergine op en zette ze onder nummer weg in een koelcel. De vruchten werden vervolgens na 6 en 10 dagen beoordeeld door de telers. Alle vier hoofdrassen (Jaylo, Bartok, Beyoncé en Taurus)  en een aantal proefrassen werden beproefd.
De vruchten kregen na zes dagen bewaring een ruime voldoende (7,1) als algemeen cijfer. Ondanks de hete omstandigheden waren de vruchten goed van kleur (7,3) , goed stevig (8,1) en vertoonden ze weinig handlingsschade (7,9). Vrucht- en kelkrot kwam nauwelijks voor. Na 10 dagen bewaren waren de meeste kwaliteitscriteria nog steeds ruim voldoende, maar het aantal vruchten met rot was wel aanzienlijk toegenomen. “Door zo lang te bewaren roep je dat ook op. In de praktijk moeten ze dan allang opgegeten zijn”, aldus Van der Knaap.

Begin september en begin oktober zal de houdbaarheidsproef herhaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.