Doorgaan naar artikel

‘Geen wittevliegresistente paprika voor 2016’

Syngenta hoopt vanaf 2016 paprika- en peperrassen op de markt te gaan brengen met gepatenteerde resistentie tegen met name wittevlieg.

De veredelaar ziet de resistentie als een belangrijke innovatie voor de telers van deze gewassen. Het patenteren van de eigenschap is volgens woordvoerder Toon Musschoot gerechtvaardigd. “Met gesofisticeerde technologie hebben we het gen uit een wilde variant kunnen overbrengen naar nieuwe rassen. Naast het klassieke kruisen gaat het om onderzoek naar genomen, celbiologie en marker assisted breeding.”



Louter de gebruikelijke eigendomsbescherming volgens het kwekersrecht zou volgens Syngenta onvoldoende zijn om de investering in dit hoogtechnolgische onderzoek terug te verdienen. Commerciële haalbaarheid is een belangrijke randvoorwaarde voor het daadwerkelijk introduceren van nieuwe rassen met de resistentie, naar verwachting sowieso niet eerder dan over drie jaar.



Het patent dat op 8 mei werd verleend door het Europees Octrooibureau zal op zijn vroegst in februari 2014 definitief worden. Dan loopt de termijn af waarbinnen bezwaar kan worden aangetekend. Bionext heeft al aangekondigd dat te zullen doen samen met de Internationale Coalitie No Patents on Seeds.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin