Glas

Nieuws

Franse tomatenoogst blijft op gelijk niveau

De Franse tomatenoogst is dit jaar laat op gang gekomen maar lijkt dankzij een ‘explosie’ in juli toch op vrijwel hetzelfde niveau uit de komen als vorig jaar.

De productie wordt nu geraamd op 546.000 ton, één procent meer dan in 2012. Die oogst komt van een areaal dat met 2.400 hectare juist één procent kleiner is. Bij het overgrote deel daarvan, 1.980 hectare, gaat het om kassen of anderszins overdekte productie. Het aandeel vollegrondsteelt is daarmee teruggelopen van 40 procent in 2000 naar 17 procent dit seizoen.

Dat blijkt uit een overzicht van de agrarische infodienst Agreste. Doordat ook de vraag de afgelopen weken fors is aangetrokken, zijn de prijzen aan een opwaartse trend begonnen. Hoewel de tomatenprijzen nog wel iets lager zijn dan vorig jaar liggen ze inmiddels wel boven het vijfjaarlijks gemiddelde. ‘’Er komen vooral veel trostomaten op de markt en dat is waar de consument de voorkeur aan geeft,’’ aldus de dienst. Agreste meldt daarbij dat de productie, dankzij gerichte investeringen, de laatste tijd wat verschuift naar het westen van het land, zoals Bretagne. Westelijke regio’s nemen nu ongeveer de helft van de overdekte productie voor hun rekening.

Het overzicht geeft verder cijfers over de buitenlandse handel in tomaten in 2012. Daaruit blijkt dat Frankrijk dat jaar 553.000 ton tomaten heeft ingevoerd. Daarvan kwam 319.000 ton van buiten de EU, waarbij vooral Marokko een grote leverancier is. Binnen de EU is Spanje de grootste handelspartner wat tomaten betreft. Ons land kon vorig jaar bijna 41.200 ton aan de Fransen leveren. Aan de andere kant exporteerde Frankrijk zelf 224.500 ton. Daarvan ging 71.000 ton naar Duitsland, bijna 27.700 ton naar België en ruim 22.300 ton naar ons land.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.