Glas

Nieuws laatste update:21 aug 2013

Exportwaarde Spaanse groente stijgt 52 procent

De Spaanse export van groente en fruit is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. De groente-export deed het extreem goed: de exportwaarde groeide met 52 procent.

In de eerste vijf maanden van dit jaar exporteerde Spanje 5,4 miljoen ton groente en fruit met een waarde van 5.132 miljoen euro, blijkt uit cijfers van Fepex. Dat betekent een groei van 6 procent in volume en 11 procent in exportwaarde. Vooral de groente-export deed het goed door een volumegroei van 20 procent naar 421.523 ton ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Bovendien werden de producten veel beter betaald. De exportwaarde van de groente groeide met maar liefst 52 procent.Er werden vooral meer paprika’s (42.808 ton, +36%) en meer komkommers geëxporteerd (31.384 ton, +127%) dan een jaar eerder. De tomatenexport lag op hetzelfde niveau als vorig jaar: 79.786 ton.
Fepex wijst twee oorzaken aan voor de goede exportcijfers. In de eerste plaats ontwikkelde de vraag vanuit de grote EU-markten zich heel positief. Duitsland nam 8 procent meer Spaans product af en Italië zelfs 20 procent meer. Daarnaast groeide de export naar bestemmingen buiten de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.