Glas

Nieuws 5 reactieslaatste update:19 aug 2013

Bionext procedeert tegen paprikapatent Syngenta

Bionext bereidt een bezwaar voor tegen het verleende octrooi op peper- en paprikarassen van Syngenta. LTO Nederland overweegt zich bij het bezwaar aan te sluiten.

Belangenorganisatie voor de biologische land- en tuinbouw Bionext maakt principieel bezwaar tegen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van groenterassen. Ook de resistentie die de Syngenta-rassen hebben tegen schadeveroorzakende insecten is een natuurlijke eigenschap die door klassieke veredeling aan de rassen is toegevoegd. In mei heeft het Europees Octrooibureau patent verleend op de rode pepers en paprika's met deze eigenschap. Daartegen kan binnen negen maanden bezwaar worden gemaakt bij het Europees Octrooibureau.

Bij het maken van bezwaar trekt Bionext samen op met andere deelnemers aan de Internationale Coalitie No Patents On Seeds. In Nederland probeert de organisatie steun te mobiliseren met een petitie en met een actie waarbij sympathisanten een bijdrage kunnen geven in de kosten van de procesgang.

LTO Nederland is nog aan het bestuderen in hoeverre ze zich bij de actie aansluit. "Octrooiering van een natuurlijk gen in paprika is voor de gehele tuinbouwsector in Nederland een slechte zaak", zegt Nico van Ruiten. "Het vertraagt de ontwikkeling van nieuwe rassen en daarom lobbyen wij al een tijdje bij de staatssecretaris van landbouw voor een kwekersvrijstelling. In september staat dit punt op de agenda van Greenport Holland." Wel of geen steun verlenen aan het bezwaar heeft te maken met de kosten, de andere partijen die meedoen en de inhoud van het bezwaar.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Is het realistisch om een boycot te organiseren? Het alternatief, lijdzaam toezien, staat me niet erg aan eerlijk gezegd.

 • J De Bie De Bie

  Goeie zaak! Weg met die patenten.
  Is geldverspilling😁

 • Pius M.A. Floris

  Met het verlenen van patenten op kwekerijgewassen zullen binnen 10 jaar alle kleine veredelaars van de markt geveegd zijn. Elke kweker wordt dan nog afhankelijker van de 5 grote chemiebedrijven dan ze nu al zijn. De plantaardige innovatiekracht verdwijnt daarmee uit Nederland. De kosten voor veredeling zullen uiteindelijk door de kwekers moeten worden betaald. De enige mensen die vóór het patenteren van genen zijn werken bij een van de grote vijf. Zij zijn ook de enige die het geld hebben om te patenteren en miljoenen aan juridische kosten en lobbyisten te besteden. Bionext neemt het voortouw tegen het patenteren van de natuurlijke eigenschappen van gewassen. Go Bionext!! Tja, en LTO Nederland, de grootste belangenbehartiger van de kwekers en de agrarische sector, moet nog nadenken! De leden van LTO zouden hier eigenlijk héél kwaad over moeten worden.

 • Pius M.A. Floris

  Met het verlenen van patenten op kwekerijgewassen zullen binnen 10 jaar alle kleine veredelaars van de markt geveegd zijn. Elke kweker wordt dan nog afhankelijker van de 5 grote chemiebedrijven dan ze nu al zijn. De plantaardige innovatiekracht verdwijnt daarmee uit Nederland. De kosten voor veredeling zullen uiteindelijk door de kwekers moeten worden betaald. De enige mensen die vóór het patenteren van genen zijn werken bij een van de grote vijf. Zij zijn ook de enige die het geld hebben om te patenteren en miljoenen aan juridische kosten en lobbyisten te besteden. Bionext neemt het voortouw tegen het patenteren van de natuurlijke eigenschappen van gewassen. Go Bionext!! Tja, en LTO Nederland, de grootste belangenbehartiger van de kwekers en de agrarische sector, moet nog nadenken! De leden van LTO zouden hier eigenlijk héél kwaad over moeten worden

 • HJ de Graaf

  Relevanter dan de mening van LTO lijkt me de reactie van Plantum NL, zoals verwoord in Trouw: 'een zorgelijke ontwikkeling, waar tegen hard moet worden gelobbyd', zo vat ik het maar even samen: <>
  Ook bij verkiezingen moeten ondernemers in de tuinbouw hier eens beter op gaan letten, alleen het CDA kwam op voor handhaving van het huidige kwekersrecht..., niet alleen uit bedrijfsmatige en commerciële overwegingen, maar ook uit het oogpunt van duurzaamheid.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.