Glas

Nieuws 1 reactie

Bank dwong vaste prijzen af bij FresQ-dochter

Banken speelden achter de schermen bij FresQ een belangrijke rol in de onderhandeling over vaste uitbetaalprijzen.

Dat blijkt uit verslagen van gesprekken met FresQ-telers die het Productschap Tuinbouw openbaar maakte uit het voortgezette onderzoek erkenningen in het najaar van 2012 bij één verkoopdochter. De openbaarmaking volgt op een wettelijke procedure voor openbaarmaking (WOB). De niet nader genoemde bank drong sterk aan op vaste uitbetaalprijzen om eigen risico’s af te dekken, blijkt uit meerdere gesprekken. Bij één teler ging de invloed van de bank zelfs zover dat de accountmanager van de bank de kostprijs berekende voor de teler en voor vijf jaar vaste uitbetaalprijzen bedong. Daarin zou verder een clausule moeten zitten waarmee uitbetaalprijzen verhoogd zouden worden als de energieprijzen stegen. Uit de verslagen blijkt niet bij welke verkoopdochter op deze wijze werd gewerkt, maar de verkoop verliep zoveel mogelijk via kostprijs-plus-berekeningen.

Deze werkwijze met vaste contracten lijkt op veel manieren te prefereren boven de risico’s van het gangbare afzetmodel, maar het is niet duidelijk hoe het zich verhoudt tot de GMO-regeling, waar de afzetorganisatie de prijs dient vast te stellen. “In algemene zin is het wel zo dat producentenorganisaties moeten aantonen dat zij de regie voeren over de afzet van de producten van haar leden”, laat het PT weten. Verder wil de uitvoerder van GMO-regelgeving niet reageren.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Dit is op alle mogelijk denkbare manieren een zeer verontrustend bericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.