Glas

Nieuws

Zelfstandige paprikasnijder stapt naar rechter

Een zelfstandige paprikasnijder (zzp-er) moet bijstand terugbetalen aan de gemeente Den Haag en stapte daarvoor naar de rechter.

De man had bij het bureau dat werklozen begeleidt voor de gemeente wel melding gemaakt van de klus voor een paprikateler. De gemeente stelde echter achteraf dat hij niet aan de meldingsplicht heeft voldaan en vorderde zijn ontvangen bijstand terug.

De man werd door het Westland Interventieteam (WIT) ondervraagd na een inval blij de paprikateler in oktober 2008. Daarbij zei de man voor 18 euro per uur zelfstandig werk te verrichten als snijder en topper. De gemeente Den Haag was daarvan op de hoogte, stelde hij. De gemeente had die informatie echter niet en kwam tot een terugvordering van de bijstand tot het moment waarop hij de klus meldde aan het begeleidingsbureau.

De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat de man inderdaad formeel geen opgave had gedaan van zijn werk en dat de terugvordering van ruim 19.000 euro terecht is. De zelfstandig paprikasnijder had zijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel en winst over 2008 en 2009 niet gemeld. De man blijft erbij dat de gemeente op de hoogte was van zijn activiteiten door de melding aan het uitvoerende bureau van de gemeente dat in een verslag ook melding maakte van zijn nieuwe carrière.

Of registreer je om te kunnen reageren.