Glas

Nieuws

Van Adrichem kiest voor Terneuzen

Kwekerij Van Adrichem heeft bij de gemeente Terneuzen een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een kas van 9,5 hectare in het tuinbouwgebied Smitsschorrepolder in Westdorpe. Dit gebied wordt door de kunstmestfabriek Yara voorzien van warmte en CO2 tegen een vaste prijs.

Tomatenteeltbedrijf Van Adrichem is pas de vierde teler in de polder. Het gebied heeft een moeizame periode achter de rug. Na een ambitieuze start waarbij zich drie glasgroentebedrijven en een opleidingscentrum vestigden, bleef de ontwikkeling van het gebied lange tijd steken op 60 hectare uitgegeven grond, terwijl in de eerste fase al 130 hectare beschikbaar was. Eind vorig jaar nam havenschap Zeeland Seaports, eigenaar van de resterende grond, de ontwikkeling van het gebied over.

Volgens de organisatie is er nu meer interesse van tuinders om zich hier te vestigen. Het tuinbouwgebied wordt steeds interessanter vanwege de hoge gasprijzen. Westdorpe kent een vaste en aantrekkelijke prijs voor warmte en CO2 dat WarmCO2 betrekt van de nabijgelegen kunstmestfabriek Yara. WarmCO2 is een joint venture van Zeeland Seaports, Yara en bouwer Visser & Smit Hanab. Zeeland Seaport staat garant voor de financiering van 80 miljoen euro in installaties en leidingen.

De broers Geert, Steef en Loek van Adrichem telen trostomaten op 4,9 hectare in De Lier en 15 hectare in Steenbergen. "Onze keuze voor het gebied wordt bepaald door de duurzaamheid van de restwarmte en CO2-voorziening", aldus Steef van Adrichem in een eerste reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.