Glas

Nieuws 5 reacties

Sunny Tom krijgt uitstel van betaling

Een van de meest vooruitstrevende tomatentelers in Venlo, Sunny Tom, verkeert in financiële moeilijkheden. De Rabobank heeft het krediet per brief opgezegd en de rechtbank heeft uitstel van betaling verleend.

Volgens bewindvoerder Leon Kunzeler van Huver Advocaten in Venlo heeft het bedrijf Sunny Tom van Joep Raemakers last van de structureel lage prijzen voor tomaten en de stijgende lasten. Dat de Rabobank het krediet heeft opgezegd, is volgens Kunzeler in een bericht in Dagblad de Limburger een teken dat er sprake is van aanhoudende verliezen, “want dat doet een bank niet zo snel”. Sunny Tom heeft vestigingen in Venlo en Venray. Er werken ongeveer honderd mensen, waarvan 32 in vaste dienst.

Kunzeler gaat in de komende weken bekijken of er mogelijkheden zijn om het bedrijf in een of andere vorm voort te zetten. “Tot op heden hebben zich nog geen potentiële gegadigden gemeld, maar het is allemaal ook nog heel erg vers.”

Kunzeler geeft verder aan dat het bedrijf voorlopig gewoon troscocktailtomaten blijft telen en dat in de komende weken moet blijken of de uitstel van betaling daadwerkelijk tot een faillissement zal leiden.

Joep Raemakers was niet voor commentaar bereikbaar en zijn medewerker verwees in deze kwestie naar bewindvoerder Kunzeler.

Laatste reacties

 • Rgw van Deursen

  Moet de tuinbouw in Nederland helemaal kapot worden gemaakt door de machtige banken met hun hoge bonussen en afkoopsommen? Wanneer stopt dit? Kleine ondernemers die innovatief en vooruitstrevend zijn hebben toch geen toekomst in Nederland. Ben benieuwd wat de BANKEN doen als bedrijven zoals Shell dezelfde problemen hebben.

 • R van den Ende

  Mee eens. De banken veroorzaken een bloedbad. Ze kijken alleen naar het heden. Maar hoe hebben in het verleden de banken gehandeld? Alles kon. Er werden door de Rabobanken onderling competities gehouden wie de meeste leascontracten kon aansmeren bij de tuinders. Dat kantoor kon op reis naar Italie met een eigen vliegtuig. Ookal hadden sommige het geld op de bank staan, dan nog werd er een leascontract aangesmeerd. En nu? Nu laten de banken die (vaak vooraanstaande) bedrijven vallen. De kleine bedrijven waar voor de banken nog wat te halen valt zijn allemaal de pineut. Dat de ondernemer met niks achter blijft maakt ze niets uit. Bij de Rabo hebben ze zelfs een berooide tuinder zonder kleren in het logo staan. Maar er komt denk ik een tijd dat ze zich zullen excuseren. Of is alles al met voorkennis, en is straks Nederland Het Detroid van Europa?

 • buffelende tuinder

  e

 • h Bibliotheek

  Het geeft steeds meer aan dat de glastuinbouw naar andere financieringen moet gaan zoeken en minder afhankelijk van een bank. Meer collectiviteit, samenwerking en minder afhankelijk worden zijn begrippen die steeds helderder worden. Het ergste nu is dat een zeer innovatieve teler financiële problemen heeft. Deze voorlopers zouden veel meer beloond mogen worden. Banken krijgen daarnaast steeds meer te maken met regeldruk van Europa en is men gedwongen een andere koers te varen.

 • P Verschuren

  Op sectorniveau speelt de bank zeker een dubieuze rol. Op bedrijfsniveau ben je toch uiteindelijk zelf ondernemer en moet je dit gegeven meenemen in je uiteindelijke beslissing.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.