Glas

Nieuws

Restwarmte op scherp door sluiten Amercentrale

De kolengestookte elektriciteitscentrale in Geertruidenberg staat op de nominatie om in 2015 gesloten te worden. De gevolgen voor het naastgelegen glastuinbouwgebied hoeven echter niet desastreus te zijn.

In de onderhandelingen die moeten leiden tot een Nationaal Energieakkoord tussen de kabinet, werkgevers, werknemers en de milieubeweging, staat de sluiting van een aantal oude kolencentrales op het spel. Al in 2015 zou de kolencentrale van Geertruidenberg gaan sluiten. Die zogeheten Amercentrale levert al sinds 26 jaar restwarmte aan de glastuinders in de Plukmadesepolder.

De gevolgen voor de tuinders zijn echter niet direct zo verstrekkend, omdat naast de kolengestookte centrale Amer 8 er ook de deels op biomassa gestookte centrale Amer 9 staat. "Wel kan het zo zijn dat vanaf 2015 we wat minder zekerheid hebben in geval van een storing", zegt paprikateler Wim van der Lans. "Maar als dan de warmtelevering in gevaar komt, dan geldt dat niet alleen voor de tuinders, maar ook voor woonwijken in de omgeving. Daar zullen waarborgen voor moeten komen", vermoedt Van der Lans.

Of registreer je om te kunnen reageren.