Glas

Nieuws

Rechter: teveel huizen voor sanering kassen

De gemeente Westvoorne heeft teveel huizen toegestaan voor sanering van glas in haar buitengebied.

De Raad van State geeft in een voorlopige voorziening een omwonende gelijk en de gemeenteraad ongelijk. Die raad heeft één extra compensatiewoning toegestaan dan in de verordening staat voor het te saneren kassencomplex. Die mogelijkheid is er volgens de gemeenteraad om een glastuinder te helpen met zijn financiële situatie en het toekomstperspectief van een bedrijf. De Raad van State zet daar dus voorlopig een streep door.

De verordening van de ruimte-voor-ruimte-regeling maakt het mogelijk dat een gemeente woningen toestaat voor elke 5.000 vierkante meter glas die wordt gesaneerd. De gemeente Westvoorne pastte de regeling ruimer toe om maatwerk te bieden en ziet die juridische ruimte ook. De gemeente heeft de ruimte-voor-ruimte-regeling al meerdere keren toegepast, maar het wordt steeds lastiger om bedrijven nog uit te kopen, waardoor maatwerk nodig is.

De Raad van State stelde de omwonende wel in het ongelijk over de aantasting van de landschappelijke waarde door de bouw van de zes woningen in het betreffende deelgebied. Ook is voldoende onderzoek gedaan naar flora en fauna.

Of registreer je om te kunnen reageren.