Glas

Nieuws

Plenum in komkommer alleen spuiten

Plenum mag in komkommer en andere komkommerachtigen zoals courgette en meloen alleen worden toegepast als gewasbehandeling en niet worden gedruppeld, benadrukt toelatinghouder Syngenta.

Aanleiding voor de aandacht voor de wettelijk toegestane toepassingswijze zijn problemen met gewasschade bij minstens een komkommerteler afgelopen voorjaar. Hij had het middel meegedruppeld waarna bladverbranding optrad. Ook zijn er geluiden dat er elders residu van het middel is gevonden in komkommervruchten.
Plenum WG is een middel dat in de geïntegreerde teelt van vruchtgroenten mag worden toegepast tegen verschillende bladluizen en kaswittevlieg. “Bij normale toepassing volgens het etiket is er niets aan de hand”, zegt woordvoerder Kurt Lefebvre van Syngenta Crop Protection. “En daarop staat dat voor komkommer alleen gewasbehandeling is toegestaan. Met druppeltoepassing is er kans op bladverbranding. Bij alle toepassingen die niet op het etiket zijn vermeld, is er altijd een vergroot risico op gewasschade, resistentie en residu.” Voor een gewasbehandelingen tegen bladluis geldt voor Plenum WG een dosis van 20 gram per 100 liter water. Voor een gewasbehandeling tegen kaswittevlieg wordt een drie keer zo sterke concentratie vermeld op het etiket.

Of registreer je om te kunnen reageren.