Glas

Nieuws

‘België bij teeltonderzoek jaren buiten de deur gehouden’

Het staat een beetje raar om nu plotseling met België te willen samenwerken op gebied van strategisch teeltonderzoek als we de Belgen sinds de jaren negentig buiten de deur gehouden hebben.

Dat stelt professor Olaf van Kooten, hoogleraar Tuinbouwproductieketens aan de Wageningen Universiteit, in een reactie op oproepen om onderzoek met Belgische onderzoekers af te stemmen. Dinsdag stelden verschillende partijen, waaronder DLV Plant, dat ze voor meer internationale samenwerking zijn. Van Kooten zou enige bescheidenheid willen adviseren als men naar België gaat met voorstellen. "Eerst maar eens vragen wat zij willen.’

In België heeft men nog een collectief systeem met groenteveilingen en een overheidsgefinancierd onderzoek waar de veilingen aan bijragen. “De Belgen hebben altijd een beetje jaloers gekeken naar ons onderzoek dat wij al vanaf eind 90'er jaren niet meer met ze willen delen onder het mom dat het om commerciële belangen gaat”, stelt Van Kooten. De laatste tijd begint het Belgische onderzoek steeds meer vruchten af te werpen terwijl het Nederlandse onderzoek zwaar achterblijft en grotendeels verdwijnt met het afbouwen van het PT, schrijft hij.

“Ik moet zelf regelmatig Vlaamse onderzoeksvoorstellen beoordelen voor het Belgische agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie IWT. Bij de voorstellen van de universiteit in Leuven en de Gent zijn vaak ook Nederlandse bedrijven betrokken die dan voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.