Glas

Nieuws

Tweede bedrijf met Clavibacter

Een tweede tomatenbedrijf heeft Clavibacter gemeld in zijn gewas.

Het bedrijf teelt het ras Tourance, net als Ad van Rijn, de teler die op gfactueel.nl deze maand de ruiming van zijn kas aankondigde vanwege Clavibacter. Zaadfabrikant Monsanto (De Ruiter Seeds) stelt desgevraagd. “We zijn in contact met de teler en hij heeft geen klacht ingediend met betrekking tot onze zaden of onderstamzaden.”  Eerder stelde Monsanto al dat de besmetting bij Van Rijn niet uit het zaad kan komen.

Opvallend is wel dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zegt geen herkomstonderzoek te doen naar Clavibacter bij een tweede teler met dat ras. Dat lijkt opmerkelijk, omdat de NVWA iedere melding onderzoekt, juist omdat meer inzicht verkregen moet worden in het ontstaan en de herkomst van Clavibacter. Dan moet de melding wel gemeld worden. De NVWA zegt daarover: “Evaluatie van besmettingen, zoeken van verbanden (o.b.v. de stammen die aangetroffen zijn) en uitwisseling van informatie zijn nodig om de mogelijke bronnen van besmetting op te kunnen sporen, en daarmee meer zicht te krijgen op de risico’s. We herhalen nog maar eens dat het kennen van de gevallen daarvoor een eerste vereiste is. En we kennen de signalen dat er jaarlijks meer besmettingen in de teelt zijn dan aan ons gemeld worden. Nogmaals de oproep dus om deze zaken te melden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.