Glas

Nieuws laatste update:27 jun 2013

Telers willen schadevergoeding zaadfirma’s

Acht Belgische tomatenbedrijven hebben een rechtszaak lopen tegen onder meer Nederlandse zaadfirma's na een aantal ernstige Clavibacter-besmettingen uit 2009 en 2010.

De bedrijven hebben in de rechtszaak de Belgische plantenkweker betrokken , maar ook Nederlandse veredelaars. De zaak draait om besmettingen in een aantal rassen,  zegt Clavibacter-deskundige Johan van Vaerenbergh van onderzoeksinstelling ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek). “Het vermoeden is dat de plantenkweker één besmet zaadlot heeft gekregen. De tuinders zijn verder gegaan en kijken naar de veredelaar.”

In ieder geval Syngenta en Monsanto zijn bij de rechtszaak betrokken en willen niet reageren ‘zolang de rechtszaak loopt.’  Of zij ook verantwoordelijk zijn voor de besmetting is onzeker. Onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) naar Nederlandse Clavibacter-besmettingen uit 2010 leidden toen in ieder geval niet naar het zaad.

Emeritus hoogleraar Jozef Coosemans van de plantenziektekundige afdeling van de Katholieke Universiteit Leuven werd door de rechtbank van Mechelen gevraagd een deskundigenrapport op te stellen over de mogelijke herkomst van de besmetting. Hij daagde het Nederlandse ministerie van EZ voor de rechter om gegevens te ontvangen, maar kreeg de onderzoeksgegevens geanonimiseerd uit vrees voor imagoschade en ter bescherming van handelsbelangen. De Nederlandse rechter vond dat een juiste afweging van het ministerie. Binnenkort volgt de uitspraak voor de rechtbank van Mechelen.  Coosemans verwacht daarvoor met zijn bevindingen te komen over de herkomst van die Belgische besmettingen. “Ze zullen nog verrast zijn.” Een verdere toelichting mag hij in deze fase niet geven. Van Vaerenbergh: “In België zijn al meer rechtszaken geweest over uitbraken van Clavibacter, maar er is nog nooit schadevergoeding verstrekt. Belgische telers zijn misschien geneigd om sneller naar een advocaat te stappen dan in Nederland.”

Of registreer je om te kunnen reageren.