Glas

Nieuws

Meer paprika en komkommer in België bemiddeld

De Belgische groenteveilingen zetten komkommer en paprika vaker af via bemiddeling en jaarcontracten, dus buiten de veilklok. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Lava, dat voor veilingen de bemiddelingsverkoop doet.

Bij paprika kwam dat door jaarafspraken met de Belgische supermarkten en bij komkommer komt dit door het ingevoerde digitale bemiddelingssysteem. In totaal werd zo rond de 10 procent van het product buiten de klok om afgezet, duidelijk hogere percentages dan 2011 en 2010. De bemiddelingspercentages komen daarmee wel ongeveer gelijk te liggen met de tomatenverkoop, blijkt uit het jaarverslag van Veiling Hoogstraten.

De Belgische veiling Hoogstraten kende in 2012 bij de seizoenstart een 'inpakvergoeding' van €0,09/kilo bij paprika. Deze werd aangerekend aan de koper en uitbetaald aan de producent. Aan het eind van het jaar werd deze beslissing als positief geëvalueerd. Het lijkt de weg te hebben gebaand voor de meerwaardevergoeding die dit seizoen breder werd ingevoerd.

Veiling Hoogstraten zag in 2012 het volume tomaten 10 procent stijgen. Paprika zakte met 7,5 procent terug. Specialties stegen met meer dan 20 procent in volume en behaalden de hoogste middenprijs ooit. Komkommer bleef inkrimpen en strandde op bijna 7 miljoen stuks, een daling van 43 procent.

Bij de bemiddeling bij Belgische groenteveilingen via Lava valt wel op dat minder prei en broccoli bemiddeld werd, maar ook witlof. Het aandeel van bemiddelde prei is bijvoorbeeld gedaald tot 3,6 procent.  Lava haalde in 2012 een omzet van 33,1 miljoen euro in de bemidddelingsverkoop. Na het dramatisch jaar 2011 met de Ehec-crisis, is dit een herstel in de omzet met een stijging van 52 procent ten opzichte van 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.