Glas

Nieuws

Komkommerbedrijf in Chinese handen

Het Chinese tuinbouwbedrijf Shouguang Vegetable Industry heeft zich gevestigd in Berkel en Rodenrijs.

Shouguang kocht eind 2012 voor haar Europese vestiging een komkommerbedrijf van 4 hectare. Daarnaast wordt nu een bedrijfsgebouw geplaatst van 1.400 vierkante meter. Komkommerteler Van Winden huurt de kassen van de Chinezen sinds dit jaar. “We zijn per 1 december het contract aangegaan en telen komkommers op deze locatie. Er is veel gemoderniseerd en geïnvesteerd door de Chinezen. Er is een installateur twee maanden bezig geweest voordat het was zoals wij dat willen hebben”, zegt Irene van Winden. Via haar bedrijf Komkommer Xpress wordt een klein deel van het product afgezet. Het overgrote deel gaat het reguliere Nederlandse afzetkanaal in.

Het teeltbedrijf staat los van het trainingscentrum. “Dit jaar is dat in ieder geval zo. Er is geen participatie. Of dat in de toekomst anders wordt, zullen we zien. Dan moet daar wel iets tegenover staan.”

Van Winden ziet de inbreng van de Chinezen als een logische stap. “Dit is niet iets waar je huiverig voor moet zijn. Ze kopen ook wijngaarden in Frankrijk. Zij willen kennis opdoen en de band met Europa aanhalen.”

De onderneming wil de vestiging onder meer gebruiken als trainingscentrum. Hiervoor is hulp van GreenQ en Wageningen UR ingeroepen. Verder richt het bedrijf zich op zaadveredeling. Daarvoor is met Axia Seeds uit Naaldwijk een joint venture opgericht. Dat bedrijf kon vanmiddag nog niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.