Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Tomaten met led-lamp meer vitamine C

Tomaten kunnen extra vitamine C bevatten als ze, tijdens de teelt extra licht krijgen van led-lampen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw, in een samenwerking met Philips.

Wageningen UR onderzocht verschillende tomatenrassen en gebruikte speciale led-modules die tussen de planten konden worden gehangen om de tomaten direct te kunnen belichten. Ook testten de onderzoekers verschillende lichtsterktes.

Bij het tomatenras dat het sterkste reageerde, bevatten de tomaten die met leds extra belicht waren, tot twee maal zo veel vitamine C als de tomaten die niet waren bijgelicht. De verdubbeling van het vitamine C gehalte kon bereikt worden met een extra dosis licht die neer komt op ongeveer een kwart van de natuurlijke lichtsterkte op een zonnige dag.

Wageningen UR Glastuinbouw heeft het onderzoek uitgevoerd in het kader van het project "Gezond uit de Kas", dat gefinancierd is door het Ministerie van Economische Zaken. De samenwerking tussen Philips krijgt verder vervolg in de gezamenlijke faciliteit voor onderzoek naar de toepassing van led-verlichting in de tuinbouw (IDC LED) die op 16 mei in Bleiswijk geopend zal worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.