Glas

Nieuws

KCB: geen vervolging foute herkomst groente

Het Kwaliteitscontrole bureau KCB heeft in 2012 in totaal 121 keer partijen groente en fruit afgekeurd omdat op de verpakking een verkeerd land van oorsprong stond vermeld.

Daarbij was geen aanleiding tot een nader onderzoek vanwege een vermoeden van herkomstfraude, stelt de KCB in een reactie. “In hoeverre er sprake is van ‘opzet’ is over het algemeen moeilijk te achterhalen. Het komt voor, dat een klant alleen product wil van een specifieke herkomst. Als dat niet voorradig is, wordt wel eens product verpakt, waarvan het land van oorsprong niet overeenkomt met wat op de verpakking staat vermeld. In zo’n geval spreek je van opzet”, aldus technisch directeur Jean Crombach. Veelal gaat het echter om een fout of slordigheid bij het aanbrengen van de etiketten, denkt de KCB. “Bijvoorbeeld dat bij het overschakelen naar een nieuw product op de verpakkingsmachine het land van oorsprong niet is aangepast op het etiket.”

De KCB doet een steekproef bij handelsbedrijven, telers en verpakkingsstations, dus het werkelijke aantal onjuiste aanduidingen voor land van herkomst zal hoogstwaarschijnlijk veel hoger liggen. In het jaarverslag over 2012 noemt de KCB foutieve herkomstaanduidingen wel ‘kwalijk’.

Of registreer je om te kunnen reageren.