Doorgaan naar artikel

Buitenscherm is analyse waard

Modelberekeningen door Wageningen UR Glastuinbouw tonen aan dat gebruik van buitenschermen, voor wegschermen van felle instraling bij zomerse lichtpieken, resulteert in een gunstiger kasklimaat dan bij het gebruik van schermdoeken binnen.

Het productieverlies bij wegschermen van lichtpieken lijkt relatief beperkt te zijn, zo blijkt uit gewasgroeimodellen bij tomaat in een kas met diffuus glas. Er is wel lichtverlies, maar er hoeft minder geventileerd te worden waardoor de CO2 concentratie in de kas hoger blijft.

Er kunnen mogelijk ook een aantal positieve effecten voor het gewas optreden, zoals het voorkomen van waterstress in de plant. Het is nog onbekend wat de verhouding is tussen het gunstige effect van beperken van schade en stress voor delen van de plant (niet meegenomen in het model) en het ongunstige effect als lager gelegen bladeren minder licht ontvangen.

Hoewel een buitenscherm klimaattechnisch gunstiger is dan een binnenscherm, is het niet aannemelijk dat de investering in een extra scherm alleen op basis van plantkundige aspecten rendabel is. Een buitenscherm lijkt alleen zinvol als de investering terug te verdienen valt door een nuttige toepassing van te oogsten energie Met de huidige stand van de techniek is een dergelijke oplossing voor energie-oogst echter niet op korte termijn te verwachten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin