Glas

Nieuws 2 reacties

Rabobank: weiger prijzen onder kostprijs

Afzetorganisaties doen er beter aan product te vernietigen bij tijdelijk overaanbod dan om steeds maar prijzen te accepteren onder kostprijs.

Dat zegt Cor Hendriks, sectormanager tuinbouw bij de Rabobank. Hendriks deed die uitspraak in een expertmeeting voor het project modernisering glasareaal, blijkt uit een verslag. In 2012, maar ook in daarvoor liggende jaren is ondermeer bij paprika op jaarbasis gezien te vaak onder kostprijs verkocht.
Volgens de Rabobankmanager geldt die boodschap voor meerdere producten en ook voor het lopende seizoen. Het is niet zozeer een oproep voor gebruik van oude instrumenten als de minimumprijs of interventie, maar een oproep om verder te concentreren, te streven naar onderscheidend vermogen en zo collectief structureel prijzen onder kostprijs te weren. “Nu hoor je nog wel eens dat er ook momenten zijn dat er afzetorganisaties zijn die hoge prijzen uit de markt halen naast prijzen onder kostprijs. Binnen een afzetorganisatie kun je dat beleid voeren om partijen te storten in plaats van te verkopen. Dit kan betekenen dat je de ene keer in moet leveren om op een volgend moment een kostprijs plus te realiseren.” Doordat de primaire sector verdeeld is, durft echter niemand de verkoop tegen te lage prijzen richting de retail te weigeren. Daardoor komt in een aanbodsmarkt de prijsvorming in een negatieve spiraal.  
De concentratie van bijvoorbeeld paprika onder FresQ in 2012 was een goede stap, maar is niet voldoende gebleken om de grip daadwerkelijk op de markt of zelfs meer regie over de eigen productiestroom te krijgen. “Het is niet alleen onverstandig om onder kostprijs te verkopen. Dat houdt je niet vol, in geen enkele sector. Maar je degradeert daarmee ook de waarde van je eigen kwalitatieve goede product en of dienst. De markt raakt gewend aan die onderwaardering.”  
Volgens Hendriks zit de glastuinbouw de afgelopen jaren in de diepste en breedste crisis ooit. In 2012 is voor een aantal producten wel een (gedeeltelijk) herstel opgetreden. Ook signaleert de Rabobankmanager dat circa 75 – 80 procent van de glastuinbouwbedrijven nog steeds gezond is en dat in 2012 het aantal bedrijven in financiële problemen niet is toegenomen.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Als de Rabobank nou eens de geldkraan dichtdraait bij de afzetorganisatie die onder de kostprijs verkoopt dan heb je een drukmiddel anders is degene die niet verkoopt het eerste failliet.

  • P.M.M. Zwinkels

    Pak het aan in Europees verband anders raakt t kant noch wal

Of registreer je om te kunnen reageren.