Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

NatureSweet koopt failliet EuroFresh

EuroFresh, de grootste tomatenproducent van de Verenigde Staten is failliet verklaard. De rechter heeft onlangs toegestaan dat de bedrijfsmiddelen worden verkocht aan NatureSweet, de hoogste bieder. Met de transactie is een bedrag van ruim 35 miljoen euro (55,2 miljoen dollar) gemoeid.

Met de overname van EuroFresh ontstaat een enorm grote speler op de Noord-Amerikaanse markt. NatureSweet, met hoofdkantoor in San Antonio (Texas), is de grootste producent van cherry- en snoeptomaatjes in kassen in Centraal Mexico. Het biedt daar werk aan ongeveer 5000 werknemers. EuroFresh biedt werk aan ongeveer 1100 medewerkers op bijna 130 hectare moderne kassen in Willcox en Snowflake (Arizona). 
EuroFresh laat volgens de krant ‘Arizona Daily Star’ een schuld achter van ruim 7 miljoen euro (11 miljoen dollar) aan onverzekerde crediteuren, waaronder bijna een miljoen euro aan het gasbedrijf en ongeveerde helft aan een meststoffenleverancier. Het faillissement van EuroFresh is vooral het gevolg van de voortdurende lage tomatenprijzen, aldus financieel directeur Frank van Straalen bij de faillisementsaanvraag afgelopen januari. Vooral goedkope import uit Mexico heeft de markt onder druk gezet.

Tweede keer

In 2009 ging het bedrijf ook al failliet. Ook toen is gebruikt gemaakt van dezelfde ‘chapter 11’ faillisementsbescherming. Dat resulteerde in een rekapitalisatieplan met een groep investeerders waaronder Johan van den Berg, de grondlegger van het bedrijf (in 1990). Van den Berg keerde ook terug als voorzitter van de raad van commissarissen en CEO van het bedrijf. Bij het eerdere faillissement werd de concurrentie uit Mexico ook al als belangrijke oorzaak gegeven, naast de hoge rente en energieprijzen.
De verwachting is dat EuroFresh zijn activiteiten vooralsnog gewoon zal voortzetten. Het teelt voornamelijk vlees- en tros- en cocktailtomaten, maar ook komkommers en minikomkommers. De producten worden rechtstreeks aan retailers vermarkt. “We zijn blij met dit bod van zo’n financieel sterke organisatie die wil blijven investeren in de teelt en verkoop van tomaten en komkommers”, zei Johan van den Berg toen NatureSweet zich aandiende. Toch lijkt het bod aan de lage kant.

Meer bescherming

NatureSweet lijkt met de overname op het juiste moment te hebben toegeslagen. Nu het ‘Tomato Suspension Agreement’ op 4 maart is getekend, is de verwachting dat de tomatenprijzen in de VS weer zullen aantrekken. Het akkoord voorziet in een stijging van 43 procent van de minimum entreeprijs voor Mexicaanse tomaten. Voor het hoger geprijsde smaaksegment uit Mexico hoeft die verhoging geen probleem te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.