Glas

Nieuws

‘Kassen deden huizenprijs mede stijgen’

Het ruimtelijke ordeningsbeleid in Nederland heeft mede bijgedragen aan de explosie van de huizenprijzen tot 2008.

Dat is genoemd in het rapport onder leiding van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven  (D66). Bij wijziging van de bestemming van bijvoorbeeld tuingrond naar bouwgrond, wordt de grond vijf tot tien keer zoveel waard. Grond die al bebouwd is met bijvoorbeeld kassen is duurder in verband met compensatie van bedrijfsverplaatsing, schrijft Verhoeven die zijn conclusies woensdag bekend maakte.

De belangrijkste oorzaak lag echter niet in de kassen, maar in de rol van de overheid, blijkt uit het rapport. De overheid had kunnen zorgen dat mensen niet te veel lenen, zoals met tophypotheken mogelijk werd gemaakt. De commissie pleit daarom voor een bovengrens van de verhouding tussen hypotheek, inkomen en woningwaarde.

De relatie tussen de huizenmarkt en de tuinbouw bestaat nog altijd. Bij de Ruimte voor Ruimte Regeling kan met woningverkoop een sanering bekostigd worden. Het gevaar van deze regeling is dat het de woningmarkt teveel beïnvloedt binnen dorpen. Daarom wordt gekeken naar een meer regionale uitwerking van de regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.