Glas

Nieuws

Kamp: Kas met aardwarmte is spectactulair

Nederland heeft expertise in aardwarmte ontwikkeld dankzij de 'spectaculaire' glastuinbouwbedrijven.

Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken. Nederland heeft de boot niet gemist bij innovatie in de duurzame sector, de glastuinbouw is daarvan een voorbeeld, zegt de minister op vragen van de Volkskrant. De krant legde de minister ook voor dat de heffing voor verduurzaming van de energieproductie in 2020 voor een  huishouden op 284 euro per jaar ligt. Via zo’n stelsel wordt de SDE+-regeling betaald waaruit de tuinbouw vele honderden miljoenen euro’s kan ontvangen als de gasprijs de komende jaren laag uitvalt en aardwarmte plots niet meer rendabel. Kamp zegt dat zo’n heffing aan gezinnen niet zou worden opgelegd als het niet strikt noodzakelijk is. In 2020 moet 16 procent van de opgewekte energie duurzaam zijn om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Aardwarmte is een onderdeel van die strategie.

Kamp zegt in het artikel dat Nederland niet over grote voorraden schaliegas beschikt. In totaal is in Nederland 1.350 miljard kuub conventioneel gas voorradig. De ruwe schatting van de voorraad schaliegas in Nederland ligt ergens tussen de 200 en 500 miljard kuub. Winning van dat gas zal niet tot kannibalisme leiden bij gewone gaswinning, denkt hij. Een forse prijsverlaging voor gas als in de Verenigde Staten na de winning van aardgas zal niet snel optreden, zo verwacht Kamp.

Of registreer je om te kunnen reageren.