Glas

Nieuws

Geen heraantasting met paprikasnuitkever

In de kassen van het monitorgebied in het Westland is de paprikasnuitkever dit voorjaar niet meer aangetroffen. Hiermee is de uitvoering van het ‘schone-start-protocol’ afgesloten.

Vorige week zijn de laatste vangplaten met feromooncapsules meegenomen door de NVWA. “Bij alle controles is absoluut niets gevonden”, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht. Het ophangen van de feromoonvallen was onderdeel van het ‘schone-start-protocol’. Dit werd opgesteld naar aanleiding van vondsten van de bijzonder schadelijke paprikasnuitkever op minstens zes bedrijven in de buurt van Honselersdijk.  Het protocol voorzag in maatregelen om eventuele besmettingen tijdens de teeltwisselingsperiode uit te roeien. Onder andere kregen bedrijven de verplichting om een aantal chemische, preventieve bestrijdingen uit te voeren tijdens de teeltwisseling en direct na het planten. Hiervoor kregen ze ontheffing voor het gebruik van dichloorvos.
Het protocol is op 44 bedrijven in het gebied uitgevoerd. LTO Noord Glaskracht en DPA hadden certificatiehouder AQS de opdracht gegeven om als onafhankelijke controleur toe te zien op de juiste uitvoering van het protocol. Deze vrijwillige actie heeft de sector zelf bekostigd. Voor vervolgstappen om nieuwe insleep te voorkomen is de NVWA verantwoordelijk. Zo wordt nog geprobeerd de herkomst van de aantasting van 2012 te achterhalen. Hiertoe is een verzoek gedaan aan de Spaanse autoriteiten voor extra onderzoek. Verder zal KCB in opdracht van de NVWA dit jaar een monitoring uitvoeren in plantaardige importproducten uit met name Midden-Amerika met speciale aandacht voor de paprikasnuitkever.

Of registreer je om te kunnen reageren.