Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Estatio: nieuwe vleestomaat met hoge vroege productie

Het nieuwe kleine vleestomatenras Estatio (T409273 van Syngenta) voldoet tot nu toe goed vanwege zijn grote uniformiteit en hoge vroege productie.

Vanaf vandaag is Estatio de naam van T409273, een zeker voor Belgische begrippen, kleine vleestomaat van Syngenta. Het nieuwe ras staat dit jaar voor het eerst op 2 hectare bij het bedrijf Naenen A&D in Boechout. De vroege productie blijkt een voordeel te zijn. “Ondanks het donkere koude voorjaar lopen we eerder voor in productie in vergelijking met vorig jaar”, zegt Danny Naenen in een persbericht van Syngenta. Hij houdt een ruimere kopafstand aan om de vruchten zo grof mogelijk te maken. Het lukt hem zo een groot aandeel 70+ te plukken. Daarnaast houdt hij grote verschillen aan tussen dag- en nachttemperaturen. “Dit ras moet generatiever geteeld worden dan andere kleine vleestomaten”, zegt teeltadviseur Peter Geerts van Syngenta.
Het afgelopen jaar werd het ras beproefd op onder meer het Proefcentrum Hoogstraten. Hij werd daar ingedeeld bij de tussentypes, gaf een goede totaalproductie en viel op door zijn goede smaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.